Förhållande som konto

Tänk dig att du öppnar ett konto på en bank. 
Du gör en liten insättning, får ett visakort och en kredit på säg 100 000 kr.
 
Sen ser du en snygg platt-tv med ett grymt ljudsystem till. Eller kanske nya fälgar eller vad det nu är killar gillar att köpa. För min del när jag en sucker på skor och det är pengarna oftast transformeras till.
Ni betalar med visakortet. Tänker att det är lugnt med krediten, räntan är låg och det blev bara någon tusenlapp.
Några dagar går och man har bråttom till ett möte och är hungrig, man köper med sig en lunch.
Man ser en snygg kostym och tänker att den kan vara bra att ha. Kanske snygga skor också, vad vet jag.
 
Poängen är att det är lätt att ta ut på kredit.
 
Precis exakt samma med relationer.
Att inleda en relation är som att öppna ett nytt konto. Krediten beror på hur mycket den andra tycker om en, alltså helt omöjligt att veta i förväg.
Man gör mindre uttag när man är sen, inte svarar på sms, ändrar planer i sista minuten eller säger något nedlåtande, är svartsjuk, småsint eller bara rent generellt lite självcentrerad och inne sitt eget lilla rus.
Större uttag sker när man ljuger, är otrogen och i extremt fall fysiskt våldsam.  
 
Insättning på kontot sker då givetvis när man tex dömer efter intention istället för handling, stöttar, uppmuntrar, håller tider och avtal, lyssnar och uppmärksammar varandra och gör roliga saker ihop. 
 
Det handlar inte om pengar. Pengar är en metafor för killar som inte förstår den abstrakta processen som sker i en relation. Man kan inte bara ta ut och maxa krediten. Banken säger ifrån till slut och nekar fler uttag och det är då relationen tar slut. Killar står ofta som frågetecken för de har inte märkt att banken har börjat skicka ut varningar om övertrasseringar. De har tänkt att det är nog inte så allvarligt. 
De förstod inte.
 
Till skillnad från riktiga banker behöver lånet aldrig betalas tillbaka när relationen är över. Det är därför vi blir utbrända och trötta och rädda för att ge någon annan en ny kredit.
 
Ett sätt att hantera problemet är att sänka krediten. Låta den ligga på kanske max 10 000. Våga uppmärksamma och erkänna de där varningssignalerna i början om att något inte står rätt till och neka uttag på ett tidigare stadium.
Ett annat sätt är att se till att göra lite fler insättningar. Anstränga sig lite. Stanna upp och se vem det är man står brevid. Hur mår hon? Vad vill hon med livet? Finns det något jag kan göra så livet blir lättare för henne?
 
Eller lite av båda. Se om sitt hus men samtidigt bjuda på en fika. Två bullar. En var. När de är slut är de slut och då måste någon baka fler. Den som bryr sig gör det mer än gärna.