Vad betyder "nej"?

Härom dagen när jag var med min son och två av hans vänner i parken hörde jag en av dem skrika "Nej! Sluta! jag vill inte!"
Ännu en gång var de inne i en lek som hade gått lite överstyr där två blivit lite för aggressiva och en blev utsatt.
Så jag frågade dem vad de tror att nej, sluta jag vill inte kanske möjligtvis kunde betyda?
De stannade upp och efter ett tag sa en av dem lite osäkert "Kanske att han inte vill och vi ska sluta?"
"Ja, precis. Det är ju inte supersvårt att förstå va?" 
 
Det kanske låter lite hårt av mig som förälder men de här pojkarna är 8, nästan 9 år gamla. De är alla tre väluppfostrade, smarta och känsliga killar som har alla förutsättningar att leva bra liv. Men ändå måste de påminnas om vad ett nej betyder ungefär 3 694 gånger om dagen.
 
Det kanske även låter som en hård slutsats men jag kom att tänka på några fall av sexuella övergrepp jag hörde talas om på Bråvalla. Framför allt en där en 15-årig tjej hade träffat några killar och gått med dem till deras husvagn. De hade haft roligt och druckit öl och på något sätt hade den här trevliga sociala interaktionen lett till att hon blev fastbunden på bordet och killarna drog av henne kläderna och tafsade på henne.
 
Jag tror att det är många som behöver lära sig vad nej, sluta jag vill inte betyder.
 
Någonstans på vägen tycks killar, för det är killar (/män) som i stor majoritet är de som våldtar, ha svårt att förstå var gränsen går. Någonstans tycks de tappa kontrollen över sitt agerande och slutar tänka rationellt. Men istället för att ta ansvar skyller de på tjejen. Vi har trots allt fått ta ansvaret för den här idiotin sen tidernas begynnelse. Skulden och skammen
 
är så djupt inrotat och socialiserat hos såväl individer som myndigheter.
 
Så här kommer Nafisa Ahmeds klockrena och lättförståeliga förklaring till vad nej betyder: