Pragmatik

Jag läser just nu en kurs som heter utbildning i olika kontexter.
Vi har haft föreläsningar med forskare och specialister inom dyslexi, aspbergers, ADHD och språkförståelse den här veckan.

När barn lär sig prata följer hjärnan ett visst mönster, en  viss ordning. Vissa fortare än andra, vissa skippar nån fas osv, men generellt har alla samma ordning i ungefär samma ålder.

Vid problem kan man alltså ta reda på var ungefär utvecklingen har stannat av och hur man då ska åtgärda eller i värsta fall diagnostisera ett barn.
Först på listan kommer pragmatik. Om ett barn med pragmatiska problem vill leka med ett annat barn kanske hon/han knuffar på det andra barnet istället för att föreslå en lek. Pragmatiska problem innebär även svårigheter i det sociala samspelet, man har svårt att följa oskrivna normer, läsa mellan raderna, förstå samband, läsa av kroppsspråk och andra subtila signaler.

Och där beskrev jag precis 90% av den manliga befolkningen.

Enligt mig har alltså 90% av alla män stannat på den nedersta utvecklingsnivån och kan alltså inte ens föra en enkel och tydlig dialog som kan innebära empati, förståelse, theory of mind eller att följa eller ge instruktioner.

Den här nivån hamnar alltså barn med aspberger och alla män jag träffar. Människor som till ytan beter sig helt normalt, men bara inte fattar vissa uppenbara saker.

Framtiden känns inte så ljus ut för mig just nu.
1 Anonym:

skriven

"Framtiden känns inte så ljus ut för mig just nu."



U got THAT right