Uppmärksamhet

En kille visar en tjej uppmärksamhet. Hon tackar artigt men bestämt nej.
Han säger att hon är tråkig.
 
Vad handlar det om? Jag och mina vänner har alla hört det flera gånger från flera killar. Det är som om vi ska vara tacksamma för deras uppmärksamhet och visa det genom att alltid vara till lags.
Det känns som att vi befinner oss i en konlfiktsituation där vi tjejer å ena sidan ska vara starka och självständiga, tjäna våra egna pengar och borra upp våra egna hyllor och å andra sidan ha så dålig självkänsla att vi bara måste ge vika för en mans uppmärksamhet.
 
I en konkret situation som denna kan man pausa händelseförloppet och se det utifrån lite olika perspektiv.
 
Enligt den dramaturgiska interaktionismen är alla en aktör som på ett eller annat sätt vill påverka den andra aktören till att göra som man själv vill. Händelseförloppet beror alltså på hur vardera aktör spelar sina kort. Killen försöker manipulera tjejen att ställa upp på hans villkor genom att säga att hon är tråkig om hon inte gör som han vill. Ingen vill ju vara tråkig så det här beteendet går kanske hem i vissa sammanhang.
Enligt den strukturella rollteorin är vi tvingade att följa samhällets normer för att slippa utsättas för sanktioner. Man skulle kunna tolka det som att vi har våra könsroller vilket betyder att tjejer alltid ska vara väna och artiga i sin natur. Killar har större makt i samhället och har rätt att döma oss som ett svagare kön. Problemet med det här synsättet är att tjejer råkar ut för sanktioner hur hon än väljer att bete sig, hon bllir kallad tråkig om hon inte ställer upp på killens önskemål och hon blir kallad slampa om hon gör det.
Jag har sagt det förr och säger det igen, tack gode gud att det är 2012 och att vi idag kan skita i de traditionella könsrollerna.
Det etnometodologiska perspektivet skulle se på det som att en situation definieras utav kontexten och att de är aktörerna som gemensamt skapar meningen genom den sociala interaktionen. Skillnaden mellan det etnometodologiska och strukturella perspektivet är just att det räcker med att bara en definierar meningen inom den strukturella rollteorin och på så sätt manipulera den andre om förmåga och intellekt finnes för det medan etnometodologer kanske får lite problem när båda aktörerna/medlemmarna inte är överens om betydelsen utan behöver förhandla fram en kompromiss.
 
Slutsatsen är detsamma oavsett vilket perspektiv man väljer att tolka just den här situationen ifrån. Ingen ska behöva vara tacksam för uppmarksamhet, varken killar eller tjejer. Vill man inte så vill man inte.
Acceptera och gå vidare och om det svider för mycket så ta en titt på egot istället för att trycka ner de som inte går med på dina villkor.
Och framför allt, ta ansvar för dina handlingar.
 
1 Steve the Bandit:

skriven

Strunta i "hur tjejer ska vara" utan var dig själv. Du är som du är, försök vara nöjd med dig själv! Då hittar du också någon som gillar dig för den du är och då slipper du såna tankar som "hur du ska vara". Om någon inte gillar dig för den du är så kan de dra åt helvete. Varför ska du ändra på dig för att passa någon annan?

Det är ju faktiskt så att precis det motsatta händer för killar, men det märker ju inte ni eftersom ni inte dejtar tjejer. Antingen så är vi killar "puckade och uppskattar inte skönhet" eller så "utnyttjar vi svaga tjejer", det finns både killar och tjejer som är såna. Håller med dig; acceptera och gå vidare eller ta en titt på egot men tryck inte ner andra.

Det finns samma sorts rollkonflikt för killar; killar ska vara tuffa, framåt och handlingskraftiga men ändå mjuka och känsliga. Det är ju faktiskt så att det finns någon sorts "förväntningar" på både kvinnor och män.